Agenda
Inhoudsopgave
Agenda
privacy statement
Alle pagina's

 


 

Ziekte van Lyme bewerk

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt. U kunt op www.tekenradar.nl zeer veel informatie vinden vandaar dat ik mij zal beperken tot die zaken die minder bekend zijn.

Besmetting: De besmetting wordt meestal overgebracht door een teek. Het kan echter overgebracht worden door alle bloedzuigende insecten die een besmet dier of mens hebben geprikt. De gastheer moet op dat moment in zijn bloedbaan de Borrelia  bacterie hebben. Een teek blijft vrij lang bij zijn gastheer, 1 a 2 weken, en zal dus sneller bij het bloedzuigen een besmetting oplopen dan bv. een mug of knut, die maar heel kort bloed zuigt. Vandaar dat een besmetting door een tekenbeet veel vaker voorkomt. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd zal hij meestal nog niet aan het bloedzuigen zijn en ook niet de besmette antistollingsvloeistof zijn gaan inspuiten. De teek dient niet doodgemaakt worden met alcohol o.i.d. omdat deze dan zijn maaginhoud zal uitstorten en dus een besmetting veroorzaken.

Verschijnselen na besmetting: Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode ringvormige vlek (erythema migrans) op de plaats waar de teek heeft gebeten. Soms is er sprake van een blauwachtige of roze vlek. De vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de besmetting, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet een aantal maanden goed in de gaten te houden. De vlek wordt binnen een paar dagen een grotere ring. Zo’n ring, typerend voor de ziekte van Lyme, is net als het grieperige gevoel het gevolg van het reageren van het immuunsysteem op de bacteriele besmetting. Uiteindelijk verdwijnen de eerste klachten vanzelf. Dit hoeft niet te betekenen dat de bacterie weg is, alleen als uw eigen immuunsysteem sterk genoeg is kan de borrelia bacterie vernietigd worden. De onzekerheid is dus of de klachten verdwijnen door ons effectieve immuunsysteem of doordat de borrelia bacterie zich gaat verstoppen. De bacterie kan in het lichaam aanwezig blijven door zich in te kapselen en later schade aanrichten. Soms kunnen mensen besmet raken met de bacterie zonder dat ze een rode ring hebben gezien. Let er wel op dat een steek van een knut vaak niet opgemerkt wordt en dus als er rode plekken/ringen verschijnen en u heeft een wat grieperig gevoel dan kan er ook sprake van een lyme besmetting zijn

Eenmaal in het lichaam, richt de bacterie zich vooral op zenuwweefsel (neurologische uitvalsverschijnselen of onverklaarbare zenuwpijnen), gewrichten (opgezwollen, gloeiend en pijnlijk), de huid (de rode kring) en het hart (hartkloppingen) of soms opzwelling van oorlel. Deze klachten komen meestal binnen 3 maanden.

De ziekte van Lyme is onmiddellijk na de besmetting, als de borrelia bacterie nog in de bloedbaan is, te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt hoe beter de behandeling zal aanslaan. Bij een behandeling met antibiotica in een laat stadium kunnen mensen klachten houden, ook na behandeling. Dit kan ook het geval zijn als de Borrelia bacterie niet meer aantoonbaar aanwezig is. Dit noemt men ook wel het post-Lymeziektesyndroom (www.tekenradar.nl)

De Borrelia bacterie kan zich, na een aanval door het immuunsysteem of anti biotica, in meerdere afwijkende verschijningsvormen transformeren waardoor hij in eerste instantie voor het immuunsysteem onherkenbaar wordt, ook kan hij zich inkapselen of zelfs zonder celwand binnendringen in onze lichaamscellen in afwachting van een gunstig moment om weer actief te worden.

Lyme besmetting vaststellen: Alleen als de bacterie in de bloedbaan wordt aangetroffen weet men zeker dat er sprake is van een besmetting die behandeld moet worden. Het aantreffen van anti stoffen wil alleen maar zeggen dat er ooit een besmetting heeft plaatsgevonden, die wel of niet succesvol is bestreden. De hiervoor genoemde verschijnselen zijn een indicatie dat er mogelijk sprake is van een besmetting maar als die al erg lang geleden heeft plaatsgevonden helpt een anti bioticakuur niet meer (bacterie heeft zich bv ingekapseld).

Behandeling: Na een besmetting (bv tekenbeet met rode kring) is een stevige antibioticakuur een goede optie. Let wel het verdwijnen van de griepklachten wil lang niet altijd zeggen dat de behandeling succesvol was, gezien de diverse verdwijntrucs van de bacterie). Het blijft dus belangrijk om op onverklaarbare klachten die op lyme lijken attent te blijven. Een behandeling vanuit de complementaire geneeskunde zal langdurig zijn omdat de bacterie op al zijn verschijningsvormen moet worden aangepakt. In eerste instantie zal het milieu in het lichaam basis moeten worden omdat borrelia goed gedijt in een zure omgeving en die zelf ook zal creeren. Dus veel basische voeding. Daarna worden vaak genoemd Cats Claw ( of de actieve substantie Samento), Kaardebol, Banderol, Burbur en Japanse duizendknoop. Een andere recent opgedoken behandeling is met Clo2, te vinden op http://mmswinkel.com/Protocollen.htm. De behandelingen zullen meestal 6 tot 12 maanden moeten worden doorgezet, net zolang tot er geen reacties meer komen op de ingezette middelen.